Primul tăietor de lemne al judeţului şi al Românei, Traian Larionesi, a dat în judecată, în numele firmei sale – SC Frasinul –, Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic (CRSC) Cluj, dar şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. Motivul este unul dureros de-a dreptul pentru Larionesi, fiindcă este în pragul de a suferi o pierdere uriaşă, de aproximativ 1.121.000 de euro.
În urma unei solicitări venite direct de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, CRSC Cluj şi poliţiştii bistriţeni i-au confiscat lui Larionesi în luna iunie peste 39.000 de metri cubi de lemn, din cauză că nu ar fi declarat la timp cantitatea de lemn exploatată, aşa cum prevede legea. Culmea este că, respectivul control e fost efectuat cu doar patru zile înainte de descinderea procurorilor DNA la Romsilva Bistriţa, dar şi la sediul firmei lui Larionesi.
Reprezentanţii CRSC Cluj şi poliţiştii din Bistriţa-Năsăud au purces la un control la sediul firmei lui Traian Larionesi pe data de 11 mai 2015, în timpul căruia au descoperit că primul tăietor de lemne din Bistriţa-Năsăud nu a raportat în luna ianuarie,în termenul prevăzut de lege, fix 39.246,66 metri cub de masă lemnoasă, cantitate exploatată în luna decembrie 2014, în valoare de 4.803.732,15 lei.
Potrivit legii, orice exploatator de lemne are obligaţia să raporteze în SUMAL cantitatea de lemn exploatat până la data de 15 a lunii în curs pentru luna anterioară. Ori, Larionesi a raportat cu 6 zile peste acest termen, mai precis pe 21 ianuarie 2015. La momentul controlului, oamenii legii i-au aplicat o amendă de 3.000 de lei, amendă care însă a fost transformată doar într-un avertisment. Nu a scăpat însă de confiscarea lemnului în valoare de aproape 5 milioane lei.
Drept urmare, Traian Larionesi a introdus în instanţă o plângere contravenţională. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Bistriţa, însă până la această dată nu a fost fixat un termen, întrucât până la judecare părţile au avut ocazia să îşi exprime opiniile scrise cu privire la acest subiect.
Vrea lemnul înapoi
În documentul care stă la baza chemării în judecată a celor două instituţii mai sus amintite, Traian Larionesi solicită instanţei să constate nelegalitatea procesului verbal în baza căruia i-a fost confiscată cantitatea uriaşă de lemn, invocând prevederile HG nr. 470 din iunie 2014, fiindcă el nu a întârziat decât cu 6 zile transmiterea datelor în SUMAL. Însă, mai scrie Larionesi în documentul de chemare în judecată, agenţii constatatori nu au verificat dacă totuşi lemnul respectiv are provenienţă legală şi încearcă să bage în ceaţă instanţa prin minimalizarea rolului SUMAL-ului, în care trebuie în mod obligatorie să fie raportate orice cantităţi de lemn exploatate.
„Este real că art. 6 alin. 6 din HG 470/2014 prevede ca «materialele lemnoase pentru care raportările lunare nu sunt transmise în SUMAL până la termenulprevăzut la art. 2alin (8)de către profesioniştii prevăzuţi la art. 2alin. (4) sunt considerate fără provenienţă legală».
Norma legală instituie o prezumţie legală relativă că aceste materiale lemnoase sunt fără provenienţă legală, deoarece norma legală nu poate fi retroactivă, respectiv, dacă materialul lemnos avea provenienţa legală, o împrejurare ulterioară (nedeclararea în SUMAL) nu poate să determine modificarea regimului juridic al provenienţei materialului lemnos”, scrie Larionesi în plângere.
Istrate Şteţco: „Încearcă să ducă în eroare instanţa. Faptele au un grad de pericol social ridicat”
Şeful CRSC Cluj, Istrate Steţco, dar şi inspectorul şef al IPJ BN, chestorul de poliţie Marius Linul, vin şi îi dau peste nas lui Larionesi, prin întâmpinările depuse la dosar.
„Apreciem că reclamanta (n.r. – SC Frasinul) încearcă să ducă în eroare instanţa, încercând să se sustragă răspunderii deşi a săvârşit o faptă sancţionată de lege, respectiv pentru faptul că în luna decembrie a anului 2014, a vândut şi cumpărat material lemnos, fără a respecta prevederile legale. În urma verificărilor s-a constata că petenta nu respectat prevederile HG 470/2014 cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la neutilizarea SUMAL (sistemul integrat de urmărire a materialelor lemnoase) sau transmiterea cu întârziere mai mică de 15 zile de la data la care trebuia să se facă raportarea lunară de către profesionişti”, arată Şteţco în documentul citat, precizând totodată că Larionesi a raportat cantitatea de lemn exploatată în decembrie 2014 abia în data de 21 ianuarie 2015.
Mai mult decât atât, şeful CRSC Cluj susţine că în urma verificărilor efectuate s-a constatat că de fapt Larionesi a vândut şi cumpărat masă lemnoasă fără documente legale:
„Agenţii constatatori au constatat faptul că petenta în luna decembrie a anului 2014, vândut şi cumpărat cantitatea totală de 39.246,66 mc materiale lemnoase diferite sortimente, fără provenienţă legală conform prevederilor art. 6 alin. 6 din HG 470/2014 (actualizată)”.
Istrate Şteţco a ţinut să precizeze în întâmpinarea depusă la dosar că agenţii constatatori au respectat întocmai prevederile legale şi la momentul întocmirii procesului verbal de constatare.
„Faptele, aşa cum au fost comise de petentă şi constatate cu propriile simţuri de agenţii constatatori, au un grad de pericol social ridicat, neraportarea materialelor lemnoase în SUMAL pentru o perioadă lungă de timp, considerăm că aceste fapte nu pot fi considerate ca o simplă scăpare, ci o procedură de lucru adoptată de agentul economic, faţă de respectarea legislaţiei şi a obligaţiilor pe care le are”, scrie şeful CRSC în documentul citat, menţionând totodată o serie de cazuri identice cazului lui Larionesi care nu s-au bucurat de clemenţa instanţei, iar instituţiile statutului, respectiv CRSC şi IPJ au avut câştig de cauză.
Şeful IPJ pune punctul pe „i” – Neraportarea în SUMAL = Lemn fără provenienţă legală
În întâmpinarea depusă la dosarul cauzei, chestorul Marius Linul-şeful IPJ BN, este în aceeaşi notă cu şeful CRSC Cluj şi punctează printre altele că în cazul în care condiţia impusă de lege, şi anume raportarea lunară în SUMAL a operaţiunilor efectuate, nu este îndeplinită, „indiferent de existenţa celorlalte documente de provenienţă, legiuitorul a instituit prezumţia legală că materialul lemnos este considerat fără provenienţă legală”.
Post-ul Larionesi îşi plânge de milă prin instanţe! Comisariatul Silvic şi poliţiştii i-au confiscat lemn de circa 5 milioane lei apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.