Quantcast
Channel: Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online
Viewing all 22590 articles
Browse latest View live

Discriminare în ograda Tăşuleasa Social? Un cunoscut fotograf aduce acuze grave administratorilor ONG-ului

$
0
0

După ce ani de zile Asociaţia Tăşuleasa Social s-a remarcat doar cu acţiuni pozitive, începe să iasă şi mizeria de sub covor. Se întâmplă cu ajutorul unuia dintre cei mai cunoscuţi fotografi din ţară, care îi acuză pe administratorii ONG-ului de discriminare…sexuală.

 

Asociaţia Tăşuleasa Social, una dintre cele mai apreciate şi promovate ONG-uri din ţară, care s-a remarcat prin acţiunile de protejare şi salvare a naturii şi a pădurilor în special, a intrat într-un scandal cu acuzaţii destul de grave, într-o societate ce se vrea democratică şi tolerantă.

Unul dintre administratorii ONG-ului, mai precis Alin Ulhmann Uşeriu, este acuzat de homofobie. Acesta ar fi dat afară unul dintre voluntarii fondatori ai asociaţiei după ce ar fi aflat că are altă orientare sexuală.

Tânărul respectiv ar fi activat ani buni în asociaţia cu pricina şi chiar ar fi promovat acţiunile acesteia cu ajutorul unor materiale promoţionale, care nu ar fi fost taxate.

Întâmplarea ar fi avut loc în urmă cu ani buni însă a ieşit la iveală abia acum, cu ajutorul unuia dintre cei mai cunoscuţi fotografi din România, care a povestit pe pagina sa de Facebook cum s-au întâmplat lucrurile, fără a dezvălui însă şi numele voluntarului la care s-a renunţat pentru că era gay.

 

Fotograful Cosmin Bumbuţ ar fi părăsit asociaţia din cauza acestei întâmplări

Fotograful care a făcut publică această întâmplare este Cosmin Bumbuţ, unul dintre cei mai apreciaţi artişti din România. Acesta a câştigat numeroase concursuri importante de fotografie printre care şi World Photography Awards.

După cum dă de înţeles în postarea sa de pe Facebook, şi Cosmin Bumbuţ colabora cu Asociaţia Tăşuleasa Social, însă a renunţat tocmai din cauza acestui incident. Fotograful nu le-ar fi motivat reprezentanţilor asociaţiei de ce renunţă la colaborare, plecând fără niciun cuvânt.

„Am vizitat pagina aceasta după multă vreme. (n.r. pagina de Facebook a Asociaţiei Tăşuleasa Social). Am râs bine, nu ştiu dacă prindeţi ironia din imagine, dar voluntarul de bază al acestui ONG a fost îndepărtat pentru că era gay. Şi încă ceva: mi-e foarte ruşine că am crezut în ei şi acţiunile lor atâţia ani”, a fost postarea publicată pe pagina personală de Facebook de către fotograful Cosmin Bumbuţ.

În comentariile la această postare, fotograful confirmă faptul că cel care l-a îndepărtat pe voluntarul în cauză este Alin Ulhmann Uşeriu, care administrează ONG-ul, precizând: „I-a zis (n.r. voluntarului) că nu scrie în statutul asociaţiei că primeşte poponari”.

alin1 uhlman useriu

Alin Ulhmann Uşeriu, acuzat că a făcut avere pe spatele proiectelor sociale

Tot sub formă de comentariu la postarea iniţială, fotograful Cosmin Bumbuţ susţine că Alin Ulhmann Uşeriu şi-ar fi făcut o avere cu ajutorul sponsorilor, care ar fi donat bani pentru proiecte sociale.

„Eu l-am cunoscut pe Alin când avea o Lada Niva, energie şi carismă. Băteam pădurile cu el. După câţiva ani n-a mai rămas aproape nimic din omul cunoscut în 2008. Acum are o moşie cu lac şi multe case (toate făcute pe banii de proiecte sociale ale sponsorilor), două Toyote Landcruiser, custom made in Germany (şi alte maşini de oraş), nişte angajaţi pe care-i numeşte voluntari şi o mare sectă, care practică cultul personalităţii. Ştiu (din surse sigure) că sunt o grămadă de oameni de calitate, care mai merg acolo, doar că sunt trataţi regeşte, pentru că-l legitimează. E simplu să închizi ochii şi uşor când ţi se suflă în ciorbă că eşti celebru/cineva. E necesar să te identifici cu un erou (asta am făcut şi eu mulţi ani), ne lipsesc modelele, dar împăratul e gol. Şi, orice ai zice, homofob, că de la asta a pornit discuţia”, a completat artistul.

Alin Ulhmann Uşeriu respinge acuzaţiile şi spune că printre cei 50.000 de voluntari care au participat la acţiunile sale s-au numărat şi persoane de alte orientări sexuale, de diferite culturi şi religii.

„Nici nu ştiu cum să comentez aşa ceva. Aceasta este părerea domnului Bumbuţ, el va trebui să probeze şi să îşi asume ce spune. Nu îmi amintesc vreun caz în aceşti ani de când suntem în care să fi dat vreun voluntar afară din acest motiv sau din orice alt motiv”, a declarat Alin Uşeriu.

Tăşuleasa Social, asociaţie care funcţionează la Bistriţa de mai bine de 15 ani, a atras de-a lungul timpului personalităţi importante, care şi-au asociat numele cu ONG-ul şi i-au promovat acţiunile.

Primii care au promovat serios acţiunile Tăşuleasa Social sunt cei de la Pro TV, care i-au dedicat numeroase reportaje şi materiale de promovare. Printre personajele importante care s-au asociat cu această asociaţie se numără Ada Milea, Marcel Iureş, Radu Naum sau Ivan Patzaichin. Până şi Principele Nicolae al României a luat parte la mai multe acţiuni de voluntariat.

La nivel local, asociaţia a atras ca un magnet oameni politici sau pe copiii oamenilor politici. Printre cei care activează la Tăşuleasa Social se numără chiar prefectul judeţului Ovidiu Frenţ, dar şi fostul consilier local şi actual şef serviciu în Consiliul Judeţean Alexandru Toniuc.

Nu de puţine ori, reprezentanţii Direcţiei Silvice i-au acuzat pe cei de la Tăşuleasa Social că plantează doar de ochii lumii şi că puieţii de copaci nu se prind şi nu se transformă în pădure, tocmai pentru că nimeni nu mai are grijă de ei după acţiunile pozate şi filmate.

De asemenea, aceştia au susţinut în mai multe întâlniri cu presa că nu se respectă regulile de plantare, fiind vorba despre voluntari fără experienţă, acesta fiind încă un motiv pentru care copacii nu se prind.

Tasuleasa homofoba

Alin Ulhmann –Uşeriu a cerut toleranţă…pentru fratele său

Cu doar câteva luni înainte de a fi acuzat de intoleranţă şi homofobie, Alin Ulhmann-Uşeriu susţinea sus şi tare că oricine merită o a doua şansă şi îndemna la toleranţă.

Se întâmpla la lansarea de carte a fratelui său Tibi, care şi-a pus viaţa neromanţată pe hârtie. Acesta recunoştea în cartea sa autobiografică faptul că a fost închis după ce a dat o serie de spargeri armate la mai multe magazine de bijuterii din Austria şi Germania. Tibi a evadat de două ori din închisoare şi în final a fost prins şi a petrecut aproape un deceniu după gratii.

Tăşuleasa Social, pe care o administrează împreună cu fratele său Alin, l-ar fi ajutat să se reabiliteze. Tot la lansare, Alin Ulhmann Uşeriu spunea că fratele său Tibi a devenit un fel de exemplu de reabilitare în cadrul asociaţiei.

Andreea Moldovan

Post-ul Discriminare în ograda Tăşuleasa Social? Un cunoscut fotograf aduce acuze grave administratorilor ONG-ului apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.


În dosarul IPJ Gate, DNA minte ca la METEO

$
0
0

La momentul arestărilor din dosarul IPJ Gate mass-media vuia cu un detaliu surprinzător: şefii din poliţia bistriţeană foloseau un limbaj codat utilizând apelative de tipul: e soare?, cum e vremea?sau vine furtuna, ai grijă. Culmea culmilor e că, la ultimul termen de judecată s-a dovedit că presupusa furtună interpretată de procurori a existat cu adevărat. Până şi conform arhivelor site-urilor de meteo se dovedeşte că în ziua pusă în discuţie vremea era în tocmai cum susţinea fostul şef de la Rutieră, Roberto Hasnaş.

 

Deontologic le luăm pe rând. În prima parte a materialului veţi observa susţinerile procurorilor, iar ulterior vă prezentăm declaraţiile a doi martori audiaţi în dosar la ultimul termen: poliţistul Ilie Ioan Someşan şi Alina Ioana Tonea(căsătorită Molnar), femeia care a fost oprită în trafic de un echipaj de poliţie din care făcea parte Ilie.

 

Procurorii au altă pereche de ochi

La data de 7 august 2014, precizăm acest aspect deoarece pe parcurs veţi vedea cât de relevantă este exactitatea plasării în timp a evenimentului, Roberto Hasnaş, în calitate de Şef la Serviciul Rutier din IPJ Bistriţa-Năsăud, ar fi intervenit telefonic asupra subordonatului său Someşan Ilie Ioan ”folosind un cod aparent absurd, de inspiraţie meteorologică”, potrivit procurorilor.

Motivul considerat de procurori era ca Ilie Ioan Someşan să îşi încalce atribuţiile de serviciu: „în sensul de a nu constata şi sancţiona contravenţia săvârşită de numita Tonea Alina Ioana, pe raza localităţii Mijlocenii Bârgăului. Comisarul şef îi spune subordonatului său: Măi omule, atenţie mare că la Bistriţa a început să plouă foarte,foarte puternic…bun, să nu avem probleme. Bine? Neapărat.

Tonea Alina Ioana a fost sancţionată la acea dată, prin proces verbal, fiind depistată că a condus, în localitate, cu viteza de 90 km/h, fiindu-i aplicată amenda de 360 lei şi 3 puncte de penalizare(…). Martorul Someşan Ilie Ioan arată în 15 decembrie 2014 că Hasnăş Roberto Emil a intervenit asupra sa, în scopul de a nu sancţiona o persoană oprită în trafic- Tonea Alina Ioana, însă martorul nu a dat curs acestei intervenţii şi a aplicat sancţiunea contravenţională legală” se arată în rechizitoriu.

Astfel că, şefa secţiei Penale a Tribunalului Maramureş, care totodată judecă dosarul pe fond, a încuviinţat audierea celor doi martori: Alina Tonea şi poliţistul Ilie Someşan. Ce a ieşit din declaraţiile acestora, citiţi în cele ce urmează.

 

Tonea şi-a plătit greşeala

Înainte de începerea audierii matorului Alina Tonea(căsătorită Molnar), în sala de judecată între aceasta şi poliţistul Someşan s-a iscat o discuţie în contradictoriu. Alina îi reproşa agentului că s-a purtat abuziv cu ea, iar acesta la rândul său i-a reproşat că nu trebuia să se apropie de autospeciala de poliţie în care se afla. Ulterior femeia a depus jurământul şi fiind audiată în faţa instanţei a punctat ”comportamentul agresiv” al lui Someşan.

„Îmi menţin declaraţia dată în faza de urmărire penală. În august 2014 mă deplasam cu maşina personală din Prundu Bîrgăului spre Bistriţa şi am fost oprită de organele de poliţie pentru depăşirea vitezei legale, înregistrată pe aparatul Radar. După ce am prezentat documentele l-am sunat pe inculpatul Hasnaş, am reuşit doar să-i spun că am fost oprită de organele de poliţie şi asta pentru că s-a întrerupt convorbirea telefonică. Poliţiştii care m-au oprit mi-au întocmit proces verbal, prin care mi s-a aplicat o sancţiune contravenţională, amendă pe care am achitat-o în aceeaşi zi. Unul dintre cei doi poliţişti care m-au oprit a avut o atitudine agresivă şi acesta a fost unul din motivele pentru care l-am sunat pe inculpatul Hasnaş. Cel de-al doilea motiv este relevant, sunt cadru didactic şi „oricui i-ar prinde bine să-i rămână în buzunar 360 lei”. Probabil că l-am sunat pe inculpatul Hasnaş după ce am dat actele şi înainte de a mi se înmâna procesul verbal. Timpul a fost relativ scurt. undeva în jur de 5 minute maxim”, a declarat Alina Tonea.

 

De înnorat era… înnorat

Imediat după audierea femeii i-a venit rândul agentului Someşan să declare în instanţă, sub jurământ. Din cele spuse de el s-a concluzionat că sancţiunea aplicată Alinei nu a avut nimic de a face cu el, dat fiind că celălalt poliţist a oprit-o şi a întocmit procesul verbal. Tot Someşan precizează că nu a auzit să existe o practică sub forma unui limbaj codificat cu ”referiri meteorologice” şi că (sic!) în acea zi chiar era vreme ploioasă:

„Eram în controlul traficului rutier pe DN 17 undeva în luna august 2014, împreună cu Arpăştean Francisc Vasile, colegul meu. am oprit în trafic un autoturism care avea viteză peste limita legală, maşină care circula din sens opus. A oprit în spatele maşinii de poliţie, maşina fiind condusă de martora Tonea Alina. Eu am rămas în autoturism, la volan, colegul meu fiind cel care a coborât şi a mers la conducătorul auto. Colegul meu s-a întors imediat cu documentele conducătorului auto şi s-a apucat să completeze procesul-verbal. În acel moment a venit la maşina poliţiei şi a început să-mi reproşeze mie de ce am oprit-o. I-am cerut să rămână la maşină şi i-am spus că nu are nici un motiv să se certe cu mine,. Chiar mi-a reproşat că vorbesc urât cu ea. La scurt timp după ce a plecat doamna la maşină şi în timp ce colegul meu scria procesul verbal, a sunat inculpatul Hasnaş să ne întrebe cum e starea vremii pe zonă, că în Bistriţa e furtună. I-am răspuns inculpatului că aici e vreme bună şi nu avem probleme. Mi-a mai spus la telefon „vedeţi ce faceţi acolo”. I-am comunicat colegului meu că am fost sunat de inculpat. Colegul meu însă a continuat să completeze procesul verbal sancţionând-o pe doamna conform legii, fără a face nici un rabat”, arată Someşan.


Întrebări:


Procuror:

– Dacă a auzit de la alţi colegi că aşa se procedează şi că se folosesc termeni de inspiraţie meteorologică?

– A fost primul telefon de acest gen primit de la inculpat şi nici nu am auzit de la alţi colegi despre asemenea conversaţii.


Av.inc. Hasnaş:

– Dacă obişnuia inculpatul Hasnaş să-i sune destul de des?

– Da, cu probleme legate de serviciu şi de intervenţiile care erau legate de atribuţiile de serviciu.

– Dacă îşi aduce aminte dacă în ziua aceea era furtună în Bistriţa?

– Mi s-a părut într-adevăr că în zona Bistriţei era înnorat şi am şi aflat de la soţia mea că a fost furtună şi în primul moment chiar am crezut că inculpatul Hasnaş a sunat pentru starea vremii.

– Cum îl poate caracteriza pe inculpatul Hasnaş ca şef de serviciu?

– Nu am avut niciodată probleme, un bun profesionist şi fiecare pe linia lui îşi făcea treaba.

Post-ul În dosarul IPJ Gate, DNA minte ca la METEO apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Dosarul Cornelia Baciu: Pentru a obţine credite frauduloase, bistriţeanca s-a folosit şi de elevi de liceu

$
0
0

Dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud în care este inculpată Cornelia Baciu, bistriţeanca acuzată de constituire de grup infracţional organizat şi înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, alături de alte 19 persoane, printre care se află propriul ei fiu, scoate la iveală detalii interesante. Printre cei pe care Baciu i-a fraierit pur şi simplu să ia credite bancare pe numele lor, nu s-au aflat doar persoane mature şi fără multă şcoală. Baciu s-a folosit şi de naivitatea unor persoane tinere, care abia trecuseră de pragul celor 18 ani şi deveniseră mature în acte, şi care, culmea, se mai aflau pe băncile şcolii, în ultima clasă de liceu.

 

În noiembrie 2015, procurorii DIICOT din Bistriţa-Năsăud au trimis în judecată peste 20 de persoane care au fost acuzate de constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Ancheta a durat nu mai puţin de 5 ani, fiind demarată în 2010, când procurorii antimafia au deschis un dosar penal pe numele a 7 dintre cei care au ajuns acum în faţa judecătorilor.

Anchetatorii au descoperit că grupul se ocupa de obţinerea de credite pe numele altor persoane folosind documente falsificate, un model deja consacrat. Pentru buna funcţionare a reţelei infracţionale se pare că a pus umărul la greu şi o angajată a Inspectoratului teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud. Până să ajungă pe masa judecătorilor, pe lângă probele pe care procurorii le-au adunat, în acest dosar au fost audiate circa 100 de persoane.

Capul reţelei infracţionale a fost Cornelia Baciu, o bistriţeancă care în 2005 fusese eliberată din închisoare după ce ispăşise o condamnare de 5 ani pentru trafic de influenţă. Mâini drepte i-au fost fiul ei, Cristian Sfinţean, şi concubinul Liviu Puşa, şi el eliberat din închisoare în 2006 după trei ani de detenţie pentru furt calificat. Cornelia Baciu şi Liviu Puşa s-au cunoscut pe când erau în puşcărie la Gherla.

Aşa cum am mai arătat,unul dintre pioniiacestei afaceri necurate a fost o angajată a ITM Bistriţa-Năsăud – Corina Roga – care, la comanda Corneliei Baciu, a falsificat la greu documentele ce urmau a fi depuse la dosarele de credit, respectiv contractele individuale de muncă.

Gruparea şi-a îngroşat rândurile în 2007, an în care au aderat rând pe rând, şi independent unul de altul, Florin Mici, Daniel Rus şi Adrian Mihnea, acesta din urmă fiind liberat condiţionat în noiembrie 2015, pentru nişte infracţiuni similare cu cele din acest dosar, toate comise în aceeaşi perioadă, respectiv din 2007 până în 2009, tot pentru luare de credite, acte ş.a., cu prejudiciu mult mai mare decât în celelalte dosare. Numele enunţate mai sus sunt doar pioni de care Baciu s-a folosit la greu pentru a pune mâna pe bani.

Cornelia Baciu nu este acuzată doar în acest dosar, aceasta având rol de inculpat şi în altele în care acuzaţiile sunt similare.

teanc de bani1

A lăcomit la 2.000 de lei

În plasa Corneliei Baciu nu au căzut doar persoane fără un loc de muncă şi neştiutoare de carte, ci şi tineri aflaţi încă pe băncile şcolii şi care tocmai trecuseră pragul maturităţii. Maturi doar în acte, fiindcă la 18-19 ani nu mulţi ştiu să se ferească de capcanele care apar pe parcursul vieţii. Trei astfel de tineri care au căzut victime lui Baciu, au fost audiaţi de instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Unul dintre aceştia este Ovidiu-Cosmin T., care atunci când a scos creditul, în anul 2007, pentru Cornelia Baciu, avea doar18 ani şi era elev în clasa a XII-a. Ovidiu aflase de la un amic de aceeaşi vârstă cu el că, acesta reuşise să obţină un credit bancar prin intermediul cuiva, că primise circa 20 milioane de lei vechi din totalul împrumutului şi că nu avea de plătit ratele aferente. Se pare că respectivul amic i-a propus şi lui Ovidiu să ia parte la o astfel de „afacere”, iar mai târziu a fost contactat de unul din oamenii de încredere ai Corneliei Baciu, despre care avea să afle mai târziu că este Liviu Puşa, concubinul femeii.

„Atunci l-am cunoscut, eram la şcoală în clasa a 12-a, acolo m-au căutat la liceu. M-au întrebat dacă sunt de acord să scot o sumă de bani pentru ei, spunând că vor plăti ei creditul şi mie îmi vor da suma de 2.000 lei. Am fost de acord. Le-am dat o copie de buletin şi de pe certificatul de naştere. M-au căutat după vreo 2 zile, am fost la bancă la BCR pe Calea Moldovei. În prima zi nu s-a rezolvat nimic, după care am mai fost de două sau de trei ori şi până la urmă mi s-a aprobat creditul”, a declarat tânărul în faţa instanţei de judecată, acesta precizând că la bancă a mers însoţit de Liviu Puşa şi de fiul Corneliei Baciu.

Acesta a mai arătat instanţei că în actele depuse la dosarul de credit, el figura drept angajat ca zidar-mozaicar la SC Autopavilion SRL.

„Nu am fost angajat acolo. Nu am lucrat niciodată acolo. Era şi cartea de muncă. Nu m-am uitat însă ce însemnări avea. Am obţinut un credit de 300 milioane de lei vechi (n. r. -30.000 lei)”, a spus Ovidiu, el precizând că banii au fost predaţi celui care îl contactase şi îi propusese concret să ia credit.

Din toată afacerea, tânărul s-a ales cu 2.000 lei drept beneficiu, însă mai târziu avea să afle şi preţul real al acestor bani obţinuţi, la o primă vedere, atât de uşor. La trei ani după ce contractase creditul, în 2010, tânărul avea să fie chemat la poliţie unde a aflat că semnase nişte acte în fals. Culmea, în respectivul interval de timp, Ovidiu nu fusese contactat de funcţionarii bancari pentru neplata ratelor.

 

Două surori, convinse că sunt pe post de giranţi

Victime i-au căzut Corneliei Baciu şi două surori, Iuliana şi Cristina, ambele intrând în acest joc periculos prin intermediul unei prietene şi colege de şcoală Ana-Maria M., care la acel moment era iubita lui Cristian Sfinţean. Însă niciuna dintre ele nu au ştiu că de fapt vor fi titularele creditelor bancare, ambele fiind convinse că de fapt vor figura drept giranţi pentru un împrumut pe care urma să îl contracteze Sfinţean. Asta se întâmpla prin anii 2000-2001, când Iuliana era în clasa a XII-a, iar cealaltă terminase şcoala, având doar 19 ani.

Iuliana contractase un credit în valoare de 3.000 lei, în timp ce sora sa Cristina „primise” un împrumut de 3.800 lei. După ce formalităţile bancare au fost finalizate şi banii au ajuns în posesia Corneliei Baciu şi a lui Cristian Sfinţean, cele două surori au primit drept recompensă câte 50 de lei.

Adevărul avea să iasă la iveală ceva mai târziu, după doi ani, când au fost contactate de recuperatorii de credite de la EOS. Au căutat-o pe Cornelia Baciu şi i-au spus situaţia, iar aceasta a plătit o vreme din datorii, după care s-a oprit.

Nu mult după aceea, cele două tinere aveau să fie chemate şi la poliţie pentru declaraţii. Abia atunci au văzut, spun ele, ce au semnat de fapt în realitate.

Ca şi în cazul tânărului prezentat mai sus, cele două fete aveau la dosarul de credit adeverinţe de venit şi cărţi de muncă,în care figura drept angajate ale SC Pavilion SRL. Niciuna dintre ele nu lucrase măcar un ceas la firma respectivă.

Post-ul Dosarul Cornelia Baciu: Pentru a obţine credite frauduloase, bistriţeanca s-a folosit şi de elevi de liceu apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Grefiera Veronica Feher, condamnată la închisoare pentru rudele criminale ale primarului din Romuli

$
0
0

Fosta grefieră de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud a fost condamnată de către instanţa Tribunalului Cluj la o sentinţă de închisoare cu executare. Principala acuzaţie din dosarul acestei era că a acceptat să fie mituită de către rudele primarului din Romuli pentru o soluţie favorabilă în dosarul în care Telcian Grigore şi George au fost găsiţi vinovaţi pentru crima despre care a scris în exclusivitate Gazeta de Bistriţa în urmă cu un an. Sentinţa primită de Feher nu este definitivă şi poate fi atacată în apel, la Curtea de Apel Cluj, în termen de 10 zile de la comunicare.

 

Sentinţa de fond: închisoare cu executare

Tribunalul Cluj, instanţa care a judecat pe fond dosarul fostei grefiere de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Veronica Feher, a decis să o condamne pe aceasta la 2 ani şi jumătate de închisoare cu executare.

„Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de inculpata Feher Veronica în sensul înlăturării art. 35 al. 1 C.pen. privind forma continuată a infracţiunilor de trafic de influenţă pentru care aceasta fost trimisă în judecată.

Condamnă pe inculpata Feher Veronica, actualmente în arestul Penitenciarului Gherla, la pedepsele de:

-2 (doi) ani închisoare şi interzicerea drepturilor pe o perioadă de 3 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale);

-1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare şi interzicerea drepturilor pe o perioadă de 2 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată,. (două acte materiale) .

Constată că aceste infracţiuni sunt concurente, astfel că dispune contopirea pedepselor aplicate pentru acestea, în total rezultând pedeapsa de: -2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare şi interzicerea drepturilor pe o perioadă de 3 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii” se arată în decizia Tribunalului Cluj.

De asemenea, judecătorul de fond a menţinut măsura sechestrului asigurator dispusă prin ordonanţa nr. 151/P/2016 din data de 23.02.2017 a DNA Serviciul Teritorial Cluj asupra apartamentului situat în Bistriţa şi suprafeţei de teren de 21,51/328 parte, bun comun deţinut de inculpată împreună cu soţul său FZ, până la concurenţa sumei de 91.090 lei. Tot instanţa a decis să o oblige pe Veronica Feher la plata a circa 1.000 de euro cheltuieli judiciare avansate.

 

Mita provenea de la rudele primarului din Romuli

Potrivit procurorilor, Veronica Feher „ar fi pretins şi primit de la suspecta TF suma de 100.000 de lei pentru a interveni pe lângă judecătorul B.D. (n.r. – Berbecariu Daniella) în vederea emiterii unei soluţii favorabile inculpaţilor T.G. (n. r. – Telcian Gheorghe) şi T.N.G ( n. r. – Telcian Nicolae Grigore), judecaţi de magistrat în dosarul 1635/112/2016 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud pentru săvârşirea infracţiunii de omor”.

„Banii ar fi fost remişi inculpatei Fever Veronica de suspecta T.F. în trei tranşe (50.000 lei, 40.000 lei şi 10.000 lei).

În acelaşi scop, în cursul lunii decembrie 2016 suspecta T.F. i-ar fi remis inculpatei produse de carne de porc”, arată procurorii.

De asemenea, în perioada septembrie – decembrie 2016 Feher Veronica ar fi primit de la o altă persoană suspectă în acest dosar penal – R.C. – „mai multe produse alimentare pentru a interveni pe lângă magistratul Vrânceanu Voichiţa, judecător în cadrul Secţiei civile a Judecătoriei Bistriţa în vederea emiterii unor decizii favorabile lui T.N. (concubinul lui R. C.) în dosarul civil nr. 908/190/2014”.

Potrivit procurorilor, în după amiaza zilei de 26 octombrie 2016 Veronica Feher a avut o întâlnire la o cofetăria Doris cu soţii Telcian, părinţii lui Nicolae Grigore şi ai lui Gheorghe, cei acuzaţi de omor în dosarul penal judecat de Daniella Berbecariu.

„În timpul discuţiilor din incinta cofetăriei Doris, inculpata F.V. împreună cu T.F. şi T.I. au intrat în baia cofetăriei (o singură încăpere) unde au stat o anumită perioadă de timp.

Ulterior întâlnirii cu cei doi, inculpata F.V. a contactat-o pe B.D. (n. r. Berbecariu Daniella) căreia i-a transmis că trebuie să îi dea «slănina».

Anterior, la data de 24.10.2016, a avut loc un termen de judecată în dosarul 1635/112/2016, cauza fiind amânată pentru citirea actului de sesizare. La această dată inculpata Feher Veronica. a avut discuţii cu T.F. vizavi de «mersul la preot».

S-a reţinut în cauză că la data de 28.10.2016 B.D. (n. r. – Berbecariu Daniella) a primit o sumă de bani de la soţii Telcian, prin intermediul inculpatei Feher Veronica., pentru obţinerea unei soluţii favorabile inculpaţilor T.G şi T. N.G.

În aceeaşi zi, după întâlnirea cu inculpata Feher Veronica, B.D. (n. r. – Berbecariu Daniella) s-a deplasat la agenţia BRD din Bulevardul Independenţei, unde a făcut o depunere de 10.000 lei, iar inculpata Feher Veronica a mers la sediul Băncii Transilvania, unde a depus suma de 2.500 lei”, spun procurorii, precizând totodată că Veronica Feher a continuat şi după aceea să le promită soţilor Telcian că situaţia fiilor lor se va rezolva.

„La data de 02.12.2016, inculpata Feher Veronica i-a solicitat lui T.F. săîi aducă «medicamentele», în realitate cele două referindu-se la anumite sume de bani.

La data de 07.12.2016 inculpata Feher Veronica s-a întâlnit cu suspecta T.F. în cofetăria Doris din municipiul Bistriţa. În cauză există suspiciunea reală că, cu acea ocazie, T.F. i-a remis inculpatei Feher Veronica o anumită sumă de bani”, arată procurorii care precizează mai departe că fosta grefieră s-a întâlnit în aceeaşi locaţie două zile mai târziu cu judecătoarea Berbecariu.

„Din datele existente la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie rezultă că, cu ocazia acelei întâlniri, inculpata Feher Veronica i-a remis magistratului o anumită sumă de bani”, precizează procurorii.

Feher Veronica şi mama fraţilor Telcian au mai avut o întâlnire cu o zi înainte de termenul de judecată fixat în dosarul în care cei doi fraţi erau judecaţi pentru omor, mai precis pe data de 13 decembrie 2017, „când trebuia «să taie porcul»”. Conform procurorilor, fosta grefieră a primit de la soţii Telcian şi produse alimentare care mai apoi au fost livrate judecătoarei Berbecariu, în zona intrării în magazinul „Salut” din Piaţa Unirii.

„În cauză s-a reţinut că pentru emiterea unei soluţii favorabile în dosarul cu numărul 1635/112/2016 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, magistratul B.D. a solicitat suma de 100.000 lei. Suspecta T.F. a remis magistratului B.D., prin intermediul inculpatei Feher Veronica, în perioada octombrie – decembrie 2016, în două tranşe, suma de 90.000 lei (50.000 lei în prima tranşă, 40.000 lei în a doua tranşă)”, arată procurorii.

Ultima tranşă de bani a intrat în posesia fostei grefiere în 14 februarie anul acesta, când s-au întâlnit la restaurantul Taverna Dogarilor, aflat în apropierea Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

tribunalul cluj

L-au omorât în bătaie pe un tânăr întors acasă din străinătate

Potrivit procurorilor, Nicolae Grigore Telcian şi Gheorghe Telcian, ambii arestaţi preventiv, sunt acuzaţi pentru comiterea unei infracţiuni de omor, iar Vasile Timoce de complicitate.

„În data de 15.05.2016, pe fondul consumului de alcool şi a unui conflict anterior, Nicolae Grigore Telcian şi Gheorghe Telcian i-au aplicat lovituri victimei Octavian Pop,  în prezenţa inculatului Timoce Vasile, care a asistat pasiv, asigurând pază locului, cauzându-i leziuni corporale, care au determinat decesul acesteia, la data de 24 mai 2016”, se arată în comunicatul Parchetului.

Cei doi agresori, care ar fi verişorii lui Ioan Moniţa, primarul din Romuli, l-au bătut pe Octavian Po, un bărbat care muncea în străinătate, pe raza comunei Telciu,, la mijloc fiind un conflict legat de terenuri.

„La data de 15 mai 2016, trei bărbaţi ce se deplasau spre comuna Romuli cu un autoturism, pe fondul unui conflict mai vechi cu cetăţean în vârstă de 45 de ani, l-au agresat fizic. Victima a fost preluată şi transportată de un echipaj SMURD la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsud, iar din cauza stării grave a fost transportată cu un elicopter SMURD la Târgu Mureş.Cei trei agresori au fost reţinuţi cu mandat de propunere de arestare preventivă”, anunţa atunci IPJ Bistriţa-Năsăud.

Gheorghe Telcian şi Grigore Telcian au mai fost condamnaţi şi în urmă cu zece ani tot pentru agresiuni.

Post-ul Grefiera Veronica Feher, condamnată la închisoare pentru rudele criminale ale primarului din Romuli apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Funcționarii bancari inculpați în dosarul afaceristului Emil Nistor au sperat să scape ieftin! ÎCCJ le-a tăiat și ultima speranță

$
0
0

Funcţionarii bancari care sunt inculpaţi în dosarul omului de afaceri Emil Nistor au solicitat instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud schimbarea încadrării juridice şi aplicarea legii penale mai favorabile.

Despre aplicarea legii mai favorabile, Gazeta de Bistriţa a făcut referire într-un articol publicat în luna aprilie. În ceea ce priveşte schimbarea încadrării juridice, vom aborda acum această latură a dosarului. Practic, angajaţii bancari au solicitat instanţei să constate faptul că sintagma de funcţionar bancar nu este una şi aceeaşi cu cea de funcţionar public. Soluţia a fost aşteptată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care pe 30 mai a dat verdictul: funcţionarii bancari fac parte din categoria funcţionarilor publici!

 

 

Procesul în care este judecat omul de afaceri Emil Nistor a fost suspendat pentru două luni, din cauza unor lămuriri pe care atât instanţa, cât şi inculpaţii care au fost funcţionari bancari la data comiterii faptelor le-au aşteptat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este vorba de încadrarea respectivilor funcţionari bancari în categoria funcţionarilor publici, aşa cum au procedat procurorii atunci când i-au acuzat pe cei din dosarul lui Emil Nistor. Speţa de la Bistriţa nu este însă una singulară, fiindcă pe rolul instanţelor de judecată mai sunt şi altele. Până acum însă nimeni nu a sesizat nuanţa.

În luna martie, Curtea de Apel Bucureşti care judecă un apel într-un dosar similar, a sesizat Instanţa Supremă cu privire la acest aspect, iar zilele trecute s-a dat şi un verdict.

 

Funcționarii bancari sunt sau nu funcționari publici?

 

O parte dintre funcţionarii bancari care sunt inculpaţi în dosarul în care este judecat Emil Nistor au depus cereri prin intermediul cărora au solicitat aplicarea legii mai favorabile, cât şi schimbarea încadrării juridice. Conform documentelor respective, funcţionarii bancari au fost acuzaţi de săvârşirea de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave. În susţinerea cererilor, inculpaţii au învederat instanţei un aspect foarte interesant şi discutabil în acelaşi timp: funcţionarul bancar nu poate fi încadrat în clasa funcţionarilor publici. Prin urmare, acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe foarte grave, reţinute de procurori, s-ar fi volatilizat, şi s-ar fi ales cu neglijenţă în serviciu.

La termenul din 25 aprilie, instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud a decis să fixeze un nou termen de judecată în dosar abia pentru jumătatea lunii iunie, în condiţiile în care Instanţa Supremă a fost sesizată exact pe aceeaşi chestiune de drept, de Curtea de Apel Bucureşti, care judecă în apel un dosar similar, prima instanţă care a pronunţat o sentinţă în cauză fiind Tribunalul Bucureşti.

Instanţa bucureşteană s-a sesizat din oficiu şi a cerut lămuriri, în condiţiile în care de acestea depind soluţionarea pe fond a cauzei pe care o judecă. Practic, magistraţii bucureşteni voiau să ştie dacă „în sensul legii penale, funcţionarul bancar, angajat al unei societăţi bancare cu capital integral privat, autorizată şi aflată sub supravegherea Băncii Naţionale a României, este sau nu funcţionar public, în accepţiunea art. 175 alin. 2 din Codul penal”.

 

Instanța Supremă spune că DA!

 

Soluţia dată de ÎCCJ este fără echivoc şi total în defavoarea celor care s-au agăţat foarte tare de această chestiune de drept şi au sperat că vor beneficia de o schimbare a încadrării juridice: Funcţionarii bancari sunt în accepţiunea legii penale, funcţionari publici!

„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel București Secția I penală, în dosarul nr.61261/3/2010, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: dacă în sensul legii penale, funcţionarul bancar, angajat al unei societăți bancare cu capital integral privat, autorizată și aflată sub supravegherea Băncii Naţionale a României, este funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art.175 alin.(2) din Codul penal și, în consecință, stabilește că:

În sensul legii penale, funcţionarul bancar, angajat al unei societăți bancare cu capital integral privat, autorizată și aflată sub supravegherea Băncii Naţionale a României, este funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art.175 alin.(2) din Codul penal.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art.477 alin.(3) din Codul de procedură penală.

Pronunțată, în ședință publică, astăzi, 30 mai 2017”, este decizia Instanţei Supreme pe această chestiunea de drept.

 

Tribunal Bucureşti a înţeles perfect legile

 

În sesizarea Curţii de Apel Bucureşti se arată faptul că, în motivarea deciziei pronunţată de instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti, se precizează că în primul rând, asupra tuturor băncilor din România guvernează Banca Naţională, care acreditează instituţiile bancare, stabileşte politica monetară, are competenţa exclusivă de autorizare a funcţionarilor bancari şi răspunde de supravegherea prudenţială a băncilor pe care le-a autorizat pe teritoriul ţării noastre. Prin faptul că inculpaţii funcţionari bancari susţin că nu li se poate reţine calitatea de funcţionar public, pentru că nu era supuşi controlului ori supravegherii unei autorităţi publice cu privire la îndeplinirea unui serviciu public, Instanţa supremă arată că practic astfel se contestă tocmai natura juridică a Băncii Naţionale a României, despre care s-a afirmat că nu este o autoritate publică ci o instituţie publică subordonată din punct de vedere legislativ Parlamentului României (aceasta din urmă, ca autoritate publică), iar din acest punct de vedere nu ar fi aplicabile dispoziţiile art. 175 alin. 2 Cod Penal.

„ Tribunalul (n. r. – Tribunalul Bucureşti) a constatat însă, că, în speţa de faţă, trebuie avut în vedere specificul Băncii Naţionale a României care, deşi a fost încadrată prin statutul adoptat în 2004 în categoria instituţiilor publice, totuşi este singurul organism din România care are atribuţii de elaborare şi aplicare a politicii monetare şi a politicii de schimb, având competenţa exclusivă de autorizare a funcţionarilor băncilor şi de a răspunde de supravegherea prudenţială a acestora, obiectivul său fundamental fiind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.

În realizarea acestui obiectiv, (…) Banca Naţională a României are competenţa de a emite acte cu caracter legislativ (regulamente, norme), a căror respectare este obligatorie de către toţi subiecţii cărora li se adresează, fiind singura entitate publică din România (de asemenea independentă şi nesubordonată nici unei autorităţi publice), de a emite acte normative în domeniul bancar.

Din această perspectivă, (…) Tribunalul a reţinut că, în sensul legii penale, Banca Naţională a României este o veritabilă autoritate publică, fapt ce rezultă şi din aceea că are competenţe exclusive în a exercita controlul ori supravegherea băncilor (implicit a persoanelor aflate la conducerea acestora), a căror autorizare de funcţionare îi revine, de asemenea, exclusiv”, se arată în sesizarea instanţei bucureştene, care a precizat toate articolele de lege în baza cărora Tribunalul Bucureşti – instanţa de fond, şi-a fundamentat hotărârea pronunţată în dosar.

 

Șanse … ZERO

 

Dată fiind această decizie a ÎCCJ, inculpaţii din dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bistriţa nu mai au nici o şansă ca instanţa să le admită cererile în ceea ce priveşte schimbarea încadrării juridice, fiindcă ei sunt funcţionari publici, aşa cum de altfel au interpretat prevederile legale şi procurorii DNA.

 

Post-ul Funcționarii bancari inculpați în dosarul afaceristului Emil Nistor au sperat să scape ieftin! ÎCCJ le-a tăiat și ultima speranță apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Alt bărbat din Gersa-Rebrișoara, electrocutat! Se pare ar avea legătură cu tânărul de 22 de ani decedat

$
0
0

Încă un bărbat din Rebrișoara, tot de pe Gersa 1, s-a electrocutat. Bărbatul are 37 de ani.

Spre locul incidentului s-a deplasat un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă.

 

Surse Gazeta de Bistrița susțin că acest incident ar avea legătură cu decesul tânărului de 22 de ani din Gersa, care a s-a petrecut în urmă cu circa o jumătate de oră.

Despre tânărul de 22 de ani care a decedat în urmă cu aproximativ o jumătate de oră informațiile oficiale de până acum spun că acesta s-ar fi electrocutat la o priză defectă.

Se pare însă că nu este chiar așa. Deși cei doi bărbați au fost găsiți în locuințele lor, se pare că amândoi ar fi fost la pescuit unde ar fi încercat să prindă pești cu ajutorul curentului electric, din pârâul Gersa. Cel care a introdus cablul electric a fost tânărul de 22 ani, care neatent a călcat în apă. Potrivit surselor noastre, bărbatul de 37 de ani a încercat să îl salveze, însă a fost și el electrocutat.

Aceleași surse spun că există și un al treilea bărbat,  care ar fi participat la pescuitul cu firul electric. Și acesta ar fi suferit leziuni ușoare.

În acest caz, poliția a demarat o anchetă.

 

 

 

 

Post-ul Alt bărbat din Gersa-Rebrișoara, electrocutat! Se pare ar avea legătură cu tânărul de 22 de ani decedat apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri: 50.000 de euro! Cum se pot obține banii

$
0
0

Submăsura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” – din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) acordă, în 2017, 50.000 de euro nerambursabil, iar documentele de înscriere se pot depune până la 31 iulie.

Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi/conducători unici ai unei exploataţii agricole.

 

Sprijinul nerambursabil, de maximum 50.000 de euro, va fi acordat sub formă de primă în două tranşe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare.

Obiectivele finanţării constau în:

– Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajaţi să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;
– Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor şi siguranţa la locul de muncă;
– Crearea posibilităţii tinerilor fermieri rezidenţi, cu un minim de cunoştinte de bază, în vederea instalării ca şefi/conducători ai exploataţiei agricole;
– Încurajarea tinerilor şi a familiilor de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naţionale în general.

Beneficiari pot fi tinerii fermieri în conformitate cu definiţia prevăzută la art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic şef al exploataţiei agricole, dar şi persoanele juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alţi tineri fermieri şi care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce priveşte deciziile referitoare la gestionare, beneficii şi riscuri financiare în cadrul exploataţiei respective.

Pentru cei care depun documentaţia de solicitare, pragurile de calitate sunt 55% în zonele non-montane şi 45% în zonele montane.

Mai multe detalii, ca şi Ghidul Solicitantului, se pot afla accesând site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, www.afir.info.

 

 

Post-ul Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri: 50.000 de euro! Cum se pot obține banii apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Fost sef din Finantele publice decedat in conditii suspecte

$
0
0

Doliu în lumea economică după ce un fost şef din Finanţele publice a încetat din viaţă în condiţii suspecte. Ce s-a întâmplat? Fostul șef al Biroului de control fiscal al Administrației Finanțelor Publice Beiuș, Liviu Dulca, a fost găsit fără suflare sâmbătă seara, în piscina din curtea vilei sale, potrivit ebihoreanul.ro.

Apropiații familiei spun că finanțistul, care avea 63 de ani, a lucrat în curtea casei, iar spre seară a intrat în piscină pentru a se răcori, moment în care i s-a făcut rău și a căzut. A fost găsit inconștient, de către soția sa. Echipajul medical sosit la fața locului nu l-a mai putut resuscita pe Liviu Dulca. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă, dar primele date arată că decesul finanțistului a survenit în urma unui atac de cord.

Post-ul Fost sef din Finantele publice decedat in conditii suspecte apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.


Ghita transmite mesaje in Romania. Din presa va discuta doar cu un singur jurnalist…

$
0
0

Sebastian Ghiță e liber, în Serbia, la Belgrad, după ce fusese arestat de poliția sârbă. Curtea Supremă l-a pus în libertate, dar sub control judiciar, fără a putea părăsi teritoriul sârb. În capitala sârbă, Sebastian Ghiță a fost vizita de Bogdan Diaconu, singurul politician primit de fostul deputat PSD în casa închiriată din Belgrad.

Din Serbia, Ghiță anunță, prin vocea lui Diaconu, că tot ce a spus despre sistemul de forță din România, despre DNA și SRI, despre Laura Codruța Kovesi, va fi probat, în curând.

 

”M-am întâlnit cu Sebastian Ghiță. A fost o vizită privată. Era foarte bine, era puternic. Nu am depus mărturie, dar dacă va fi cazul, voi depune mărturie cu sufletul deschis. Îl interesează foarte mult soarta PRU. Am fost acolo să îmi revăd un prieten. Lucrurile au avut conotații personale. Sebastian Ghiță a plecat în decembrie pentru că se temea pentru viața lui. Va demonstra că tot ce a spus e adevărat și va aduce toate dovezile necesare. Iubește România și poporul român și și-ar dori să fie, azi, în România. El va discuta cu presa română doar prin Ion Cristoiu, doar în el are încredere că va reda fidel ceea ce spune.

Nu și-a făcut operații estetice. A făcut sport, e mai slab. Am ținut legătura cu el, o țin și o voi ține mereu. Dacă va considera că e necesar, va cere și azil politic. A fost pus în libertate și așa va rămâne, vă garantez eu.”, a spus Bogdan Diaconu.

Post-ul Ghita transmite mesaje in Romania. Din presa va discuta doar cu un singur jurnalist… apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Liviu Dragnea in asteptarea salvarii de la CCR pentru abuz in serviciu

$
0
0

CCR dezbate, în şedinţa de marţi, excepţia de neconstituţionalitate privind lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul în serviciu, ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD Liviu Dragnea, în dosarul în care acesta este judecat pentru instigare la abuz în serviciu.

Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, a invocat, la un termen din luna martie, o excepţie de neconstituţionalitate privind lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul în serviciu, scrie mediafax.ro.

Excepţia de neconstituţionalitate vizează dispoziţiile art. 248 din Codul penal din 1969, art. 297 alin.(1) din Codul penal şi art.132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Avocatul acesteia a precizat, în sala de judecată, că se impune trimiterea excepţiei spre CCR pentru că, în cazul Bombonica Prodana, prejudiciul este sub 50.000 euro şi nu ar intra sub incidenţa penală.

Cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a fost susţinută de către toţi avocaţii din cauză, inclusiv cel care îl reprezintă pe Liviu Dragnea.

 

Post-ul Liviu Dragnea in asteptarea salvarii de la CCR pentru abuz in serviciu apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Dacia bate cifrele BMW si VW in Germania

$
0
0

Vânzările de autoturisme noi în Germania au crescut cu 12,9% în mai, la 323.952 unități, în timp ce Dacia a raportat un avans de 49,2%, la 6,785 vehicule, arată datele Autorității Federale din domeniul Transporturilor (KBA), scrie agerpres.ro.

Brandurile Volkswagen și BMW au raportat creșteri ale vânzărilor de 8,8% și, respectiv, 6,9% luna trecută, în timp ce livrările Renault și Ford au înregistrat un avans de 3,7% și, respectiv, 14,7%.

În primele cinci luni din acest an, vânzările de autoturisme noi pe cea mai mare piață auto din Europa au crescut cu 4,7%, la 1,45 milioane de unități, în timp ce Dacia a raportat un avans de 35,4%, la 26.098 vehicule.

Brandul Volkswagen a raportat un declin al vânzărilor de 3,6%, în perioada ianuarie-mai 2017, în timp ce livrările Renault și Ford au înregistrat un avans de 14,7% și, respectiv, 7,6%.

Post-ul Dacia bate cifrele BMW si VW in Germania apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Sumele uriase cheltuite de romani in mini-vacanta de Rusalii

$
0
0
Mai mult de 130.000 de turiști, dintre care 50.000 pe litoral și 45.000 în pensiuni din întreaga țară, au cheltuit în minivacanța de Rusalii aproximativ 7,5 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) remis Agerpres.

Potrivit FPTR, mai mult de 50.000 de români și-au petrecut minivacanța de Rusalii în stațiunile de pe litoral și au cheltuit aproximativ trei milioane de euro. Cele mai aglomerate au fost structurile e cazare din nordul litoralului — Mamaia și Năvodari, dar foarte mulți turiști au ajuns și în Vama Veche. Dacă în stațiunile din sud (Saturn, Venus, Jupiter și Neptun) au sosit mai mult familii cu copii, în cele din nord și în Vama Veche au venit în general tineri, atrași de distracție și petreceri.

În acest an, hotelierii au venit în întâmpinarea turiștilor cu oferte avantajoase pentru minivacanța de Rusalii, tarifele fiind cu 30% — 40% mai scăzute față de cele din sezon, iar pentru turiștii care au stat mai multe zile s-au aplicat tarifele din programul „Litoralul pentru toți”. Pachete turistice au fost variate, unele dintre ele au inclus toate tipurile de masă. Pe lângă ofertele avantajoase, hotelierii au pregătit anul acesta programe pentru copii și părinți.

Chiar dacă la munte s-au anunțat precipitații, 20.000 de români și-au rezervat o vacanță într-unul din hotelurile din stațiunile montane. Conform estimărilor FPTR, turiștii au cheltuit aproximativ 1,2 milioane de euro. La munte, cazarea a costat între 80 — 500 lei de persoană. Cele mai căutate stațiuni au fost cele de pe Valea Prahovei. Peste 45.000 de romani au preferat să meargă la pensiuni, cele din zona Bran, Moeciu, Mărginimea Sibiului fiind pe primul loc în topul solicitărilor. Pentru astfel de vacanțe, turiștii au plătit aproximativ 2,4 milioane de euro, se arată în comunicatul FPTR.

Stațiunile balneare au fost și ele solicitate în această perioadă. Astfel, 15.000 de români au ales s-și petreacă vacanța la băi, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament și relaxare. La Băile Felix, trei nopți de cazare cu mic dejun, la hotel de patru stele cu Spa, au costat 600 de lei. Per total, cei 15.000 de turiști au plătit pentru vacanța în stațiunile balneare aproape 700.000 de euro, potrivit comunicatului.

Românii care și-au dorit să petreacă în natură s-au orientat spre Delta Dunării. Este vorba despre 1.500 de persoane, în special pescari pasionați și turiști dornici de inedit. În ceea ce privește tarifele, în Delta Dunării, de exemplu, trei nopți de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun, costă 500 de lei de persoană. Din calculele FPTR, în Deltă s-au cheltuit în această perioadă aproximativ 200.000 de euro.

Post-ul Sumele uriase cheltuite de romani in mini-vacanta de Rusalii apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

A început Bacalaureatul! Peste 2.000 de absolvenţi din Bistriţa-Năsăud trec prin focul examenelor

$
0
0

Peste 2.000 de absolvenţi de clasa a XII-a din Bistriţa-Năsăud susţin în această dimineaţă, prima probă a examenului de Bacalaureat, proba orală la Limba şi literatura română. Evaluarea la această probă va continua şi miercuri.

În zilele de 8 şi 9 iunie va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pe 9, 12 si 13 iunie – evaluarea competenţelor digitale, iar pe 14 – 16 iunie evaluarea competentelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Prima probă scrisă, la Limba şi literatura română, va fi susţinută pe 26 iunie.

Pe 27 iunie este programată proba scrisă la Limba şi literatura maternă.

Pe 28 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, pe 30 iunie proba la alegere a profilului şi specializării.

Pe 5 iulie, până la ora 16:00, vor fi afişate rezultatele şi depuse contestaţiile între orele 16,00 – 20,00.

Între 6 şi 9 iulie vor fi rezolvate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 10 iulie.

În Bistrița-Năsăud, 2.348 de elevi au absolvit anul școlar 2016-2017, la examenul de Bacalaureat din această sesiune înscriindu-se 2.044 de elevi, din care 1.802 sunt din seria curentă, iar 242 din seriile anterioare.

Din totalul elevilor de clasa a XII-a de anul acesta, 546 nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat – 23,2% – din care 209 au fost la seral, 191 dintre aceștia fiind corigenți.

 

Post-ul A început Bacalaureatul! Peste 2.000 de absolvenţi din Bistriţa-Năsăud trec prin focul examenelor apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Războiul Hrudei-Mornăilă de la DIICOT încheiat, șah-mat!

$
0
0

Sursele Gazetei de Cluj menționează că Hrudei era în cărți pentru șefia DIICOT ST Cluj. Însă, colegul său procurorul Florin Mihai Mornăilă a reușit să obțină un mandat proaspăt în instituția de la Cluj.

Atacat, urmează a fi executat

În urmă cu puțin timp însuși șeful la nivel național al DIICOT, Horodniceanu Daniel Constantin a cerut CSM-ului să îl revoce din funcție pe ”nepătatul” procuror Mircea Hrudei. Consiliul Superior al Magistraturii a decis să nu se grăbească în a lua o decizie și a amânat punerea pe ordinea de zi spre soluționare a celor cerute de șeful DIICOT.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât amânarea analizării solicitării procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism de revocare a domnului HRUDEI MIRCEA – LUCIAN din funcţia de procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul teritorial Cluj” arată cei de la CSM. 

În spate la cererea lui Daniel Horodniceanu s-ar afla, potrivt surselor o mapă plină cu plângeri și sesizări anonime colectate de Mornăilă împotriva a ceea ce cu toții credeam că va fi contra-candidatul său: Mircea Hrudei.

 

Război câștigat de Mornăilă

Însă, nu doar sesizarea șefului DIICOT s-a aflat pe masa magistraților de la CSM. Pe celălalt fornt, Mihai Florin Mornăilă și-a contunat strategia și a cerut să-și păstreze scaunul de șef al DIICOT CLUJ.

„Nota Direcției resurse umane şi organizare nr. 9726/2017 privind cererea formulată de domnul MORNĂILĂ FLORIN MIHAI, procuror şef serviciu în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, referitoare la continuarea activităţii după încetarea mandatului funcţiei de conducere” se arată în ordinea de zi a CSM-ului.

La scurt timp după, magistrații au decis ca Mornăilă să rămână șef al DIICOT Cluj și după jumătatea lunii august, când i-ar fi expirat mandatul.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât continuarea activităţii în cadrul Serviciului teritorial Cluj al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a domnului procuror MORNĂILĂ FLORIN MIHAI, după încetarea mandatului în funcţia de procuror şef al Serviciului teritorial Cluj din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, începând cu data de 27.08.2017” se arată în decizia CSM. 

Astfel, Mornăilă va conduce Serviciul Teritorial al DIICOT de la Cluj, iar pe Hrudei îl așteaptă o decizie, cu șanse mari să fie în defavoarea sa.

Să nu uităm că Inspecția Judiciară mai anchetează un procuror tot din cadrul DIICOT Cluj, după ce Gazeta de Cluj a publicat câteva informații despre derapajele acestuia. Însă, la ora actuală nu există un raport încheiat și pus pe masa magistraților de la CSM spre analiză. 

Nici procurorii de la Bistrița nu au scăpat de atenția Inspecției Judiciare. Amintim aici un material recent publicat în Gazeta de Bistrița despre lupta pentru pastrarea funcției a procurorului Romeo POTOP.

Citește și:

Activitatea procurorului Romeo Potop la degetul mic al Înaltei Curți de Casație și Justiție

Post-ul Războiul Hrudei-Mornăilă de la DIICOT încheiat, șah-mat! apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Activitate intensă pentru poliţiştii de la Rutieră în minivacanţa de Rusalii! Aproape 50 de şoferi, transformaţi în pietoni, gârlă de dosare penale şi amenzi de peste 400.000 lei

$
0
0

În minivacanța din perioada 1-5 iunie,  poliţiştii bistriţeni au acționat pentru prevenirea evenimentelor nedorite şi pentru fluidizarea traficului şi diminuarea riscului rutier.

În urma activităților desfășurate, au fost sesizate 55 de infracțiuni și au fost aplicate peste 900 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 400.000 lei.

 

În perioada 1-5 iunie a.c., pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, polițiștii au desfășurat 24 de acțiuni și controale, intervenind la 152 de evenimente sesizate prin SNUAU 112, transmite IPJ BN.

În urma acţiunilor desfăşurate, au fost sesizate 55 infracţiuni, dintre care 16 contra persoanei, 15 la regimul siguranței rutiere, 10 contra patrimoniului, şi 14 pentru alte genuri de infracţiuni.

Polițiștii au intervenit și au aplicat 940 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 103 pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și 34 pentru activităţi comerciale ilicite.

Totodată, în urma acțiunilor pentru prevenirea accidentelor rutiere, au fost aplicate 778 de sancțiuni la O.U.G. nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, din care 329 pentru viteză, în valoare de 261.160 lei.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate conform actelor normative menționate este de 421.730 de lei.

Ca măsuri complementare, au fost reținute 48 permise de conducere, din care 5 pentru consum de alcool, 20 pentru viteză şi 23 pentru alte abateri, fiind retrase 11 certificate de înmatriculare.

 

Astfel, la data de 1 iunie a.c., pe DJ 151, în localitatea Lechinţa, un bărbat de 69 de ani din Vermeş, în timp ce conducea un moped, s-a dezechilibrat și a căzut pe carosabil, accidentându-se.

Din verificările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, bărbatul nu are permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar mopedul pe care îl conducea nu este înregistrat.

De asemenea, fiind testat cu aparatul etilotest, rezultatul a indicat faptul că, cel în cauză se află sub influența băuturilor alcoolice.

S-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

 

Pe data de 2 iunie a.c., în municipiul Bistrița, un tânăr de 20 de ani din localitate,  în timp ce conducea un moped, a pierdut controlul direcţiei de mers şi s-a colizionat de zidul unui imobil.

Din accident a rezultat rănirea uşoară a tânărului care, în urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a constatat că nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Acesta a fost testat alcooltest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările continuă de Biroul Rutier.

 

În aceeaşi zi, în localitatea Delureni, un tânăr de 24 de ani din localitate, în timp ce conducea un autoturism, a surprins și accidentat uşor o femeie de 73 ani, care circula în calitate de pieton.

Conducătorul auto a fost testat alcooltest, rezultatul fiind pozitiv. A fost condus la spital, unde i-au fost recoltate probe de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Cercetările continuă de Secţia 1 Poliţie Rurală Bistriţa.

 

Tot în data de 2 iunie a.c., în municipiul Bistrița, polițiștii au identificat un bărbat de 53 de ani din localitate, aflat sub influența băuturilor alcoolice în timp ce conducea un autoturism .

Cel în cauză a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul fiind pozitiv a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate două mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

S-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul cu alcoolemie.

 

 

 

La data de 3 iunie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au depistat în trafic un tânăr de 24 ani din Rodna, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat pe raza localității Anieș, fiind sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate două mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit doar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolemiei și conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

 

În aceeaşi zi, polițiștii Biroului Rutier au identificat în trafic un bărbat de 46 ani din Bistrița, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului, aflându-se sub influența alcoolului.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că bărbatul nu deține permis de conducere.

S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere.

 

La data de 5 iunie a.c., polițiști din cadrul Poliției orașului Beclean au depistat  în trafic un bărbat de 34 ani din Perișor, în timp ce conducea un autoturism pe raza comunei Chiuza, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

De asemenea, la aceeași dată, poliţiştii au mai identificat în trafic un bărbat de 48 ani din Uriu, în timp ce conducea un autoturism pe DN 17, prin Coldău, aflându-se sub influența alcoolului.

Ambii bărbați au fost conduși la spital, unde le-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În ambele cauze s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului.

Post-ul Activitate intensă pentru poliţiştii de la Rutieră în minivacanţa de Rusalii! Aproape 50 de şoferi, transformaţi în pietoni, gârlă de dosare penale şi amenzi de peste 400.000 lei apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.


Ioan Ţermure, fostul şef de post din Târlişua, trimis în judecată pentru a doua oară în acelaşi dosar! Anul trecut, rechizitoriul a fost întors la Parchet pentru refacere

$
0
0

Ioan Ţermure, fost şef de post în Târlişua, este trimis în judecată pentru a doua oară de procurorii bistriţeni, după ce dosarul a fost întors de instanţă pentru refacere la Parchet. 

 

 

Ioan Ţermure a fost trimis în judecată prima dată în octombrie 2015. Pe atunci procurorii în acuzau de abuz în serviciu şi complicitate la contrabandă.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud de la acea dată, Ţermure, „în calitate de lucrător de poliţie, în cadrul Postului de Poliţie Târlişua, în perioada 2006 – 2014, şi-a îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu, neconstatând fapte penale despre care avea cunoştinţă, favorizând astfel pe autorii unor infracţiuni, prin netragerea la răspundere penală„.

Din cauză că rechizitoriul nu a fost întocmit corespunzător de procurori, dosarul a fost restituit în iunie 2016, la Parchet, pentru refacere.

Ca şi în urmă cu doi ani, acuzaţiile sunt acum aceleaşi: comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi complicitate la contrabandă.  Numai că de data aceasta, perioada în care fostul şef de post din Târlişua ar fi comis infracţiunile, este alta: 2008 – 2016. Practic, conform procurorilor, Ţermure şi-ar fi continuat activitatea infracţională încă un an după ce a fost trimis în judecată în 2015.

În perioada 2008 – 2016, având calitatea de agent de poliţie, în cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, Postul de poliţie Târlişua, nu şi-a îndepliniti corespănzător atribuţiile de serviciu, nesesizând în anumite situaţii, fapte penale de care a luat cunoştinţă, şi sprijinind astfel contrabanda cu ţigări, cu consecinţa producerii unui prejudiciu de 114.220 lei„, se precizează în comunicatul Parchetului.

 

Precedentul Bolbos

 

Ioan Ţermure nu este singurul poliţist trimis de două ori în judecată în aceeaşi cauză. În urmă cu doi ani, în septembrie 2015, poliţistul Alexandru Bolbos, tot de la Postul de Poliţie Târlişua, era acuzat de abuz în serviciu, instigare la fals în declaraţii, fals intelectual şi favorizarea infractorului, după ce a stat în arest la domiciliu aproape 6 luni. În decembrie 2015, în urma excepţiilor invocate de Alexandru Bolbos, judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Beclean a constatat nulitatea relativă a Ordonanţei „de punere în mişcare a acţiunii penale dată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi a dispus remedierea neregularităţilor constatate în termen de 5 zile de la comunicarea deciziei instanţei. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, cauza a fost restituită la Parchet pentru refacere.

Alexandru Bolbos a fost trimis a doua oară în judecată în luna aprilie anul acesta, cu doar patru capete de acuzare.

Astfel, potrivit procurorilor, Alexandru Bolbos este trimis în judecată „pentru comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, instigare la fals în declaraţii, fals în declaraţii şi uz de fals, constând în faptul că în perioada 2013 – 2014, având calitatea de agent de poliţie, în cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, Postul de Poliţie Târlişua, nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu, nesesizând în anumite situaţii, fapte penale de care a luat la cunoştinţă şi totodată, în alte situaţii, determinând pe alte persoane să facă declaraţii mincinoase pe baza cărora personal a încheiat acte necorespunzătoare adevărului (procese verbale de sancţionare contravenţională), ce au fost înregistrate în registrul de evidenţă a contravenţiilor„.

 

 

Post-ul Ioan Ţermure, fostul şef de post din Târlişua, trimis în judecată pentru a doua oară în acelaşi dosar! Anul trecut, rechizitoriul a fost întors la Parchet pentru refacere apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Aparatele de jocuri de noroc i-au adus ghinion! Un tânăr din Şanţ s-a ales cu dosar penal şi un control judiciar

$
0
0

Un tânăr de 20 de ani din comuna Şanţ a furat la începutul săptămânii trecute câteva mii de lei din două aparate de jocuri de noroc amplasate într-un bar din oraşul Sîngeorz Băi. După câteva zile, poliţiştii au dat de urma lui şi l-au reţinut pentru 24 de ore. Procurorii năsăudeni au decis să-l plaseze sub control judiciar. Din banii furaţi, tânărul a apucat să cheltuiască aproape jumătate.

 

La data de 31 mai a.c., poliţiştii au fost sesizaţi telefonic, de către o femeie, cu privire la faptul că, din barul unde lucrează, persoane necunoscute au sustras o sumă de bani, informează IPJ BN.

La faţa locului, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Sîngeorz-Băi au stabilit faptul că, în noaptea de 30/31, au fost sustraşi peste 5.700 lei din două aparate pentru jocuri de noroc.

În urmă măsurilor întreprinse de poliţişti, la scurt timp, a fost identificat şi reţinut pentru 24 de ore, un tânăr de 20 de ani, din localitatea Şanţ, bănuit de comiterea faptei. De asemenea, a fost recuperată suma de 3.061 lei.

La data de 1 iunie a.c., cel în cauză a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, care a dispus măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, de către polițiștii din Sîngeorz-Băi.

Post-ul Aparatele de jocuri de noroc i-au adus ghinion! Un tânăr din Şanţ s-a ales cu dosar penal şi un control judiciar apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

MAI aloca 3.500 de polițiști și 1.700 jandarmi pentru Bacalaureat

$
0
0

Peste 3.500 de polițiști și 1.700 jandarmi vor asigura, la nivel național, măsurile de ordine publică pe perioada desfășurării examenului de Bacalaureat din acest an.

Pentru buna organizare a activităților, în proximitatea centrelor de examen vor fi prezenți peste 2.500 de polițiști de ordine publică, aproximativ 750 de polițiști rutieri și peste 250 de ofițeri și agenți de la alte structuri specializate ale poliției.

De asemenea, 1.700 jandarmi vor asigura menținerea ordinii publice în zonele în care se vor desfășura probele de examen.

Totodată, jandarmeria asigură protecția centrelor în care sunt concepute și corectate subiectele de examen și a celor în care se soluționează contestațiile.

Pompierii au luat măsuri pentru prevenirea incidentelor în clădirile în care au loc probele, iar echipajele SMURD sunt pregătite pentru a interveni rapid în cazul în care participanții la sesiunea de examen vor necesita intervenții medicale.

„Bacalaureatul este un moment important pentru mii de elevi și pentru familiile acestora și vreau să ne asigurăm că în proximitatea instituțiilor de învățământ nu vor fi înregistrate evenimente care să afecteze siguranța copiilor” a declarat ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan.

Măsurile luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru perioada în care se va desfășura examenul de Bacalaureat au un caracter preventiv și sunt menite să asigure ordinea publică, astfel încât elevii și părinții să beneficieze un climat de liniște și normalitate în zonele unde vor avea loc asemenea activități.

Anul acesta, în sesiunea iunie – iulie, examenul de Bacalaureat se desfășoară în 1.737 de centre din întreaga țară. La examen sunt înscriși peste 148.000 de elevi.

Ministerul Afacerilor Interne urează succes tuturor candidaților înscriși la examen.

Post-ul MAI aloca 3.500 de polițiști și 1.700 jandarmi pentru Bacalaureat apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Peste 20 de arestari in randul clanurilor de mafioti

$
0
0

Un grup de traficanţi de droguri care controla unele din cele mai rău famate cartiere din Napoli a fost destructurat, a anunţat marţi poliţia italiană, transmite DPA. Cei 23 de suspecţi arestaţi sunt membri a două temute clanuri mafiote locale – familiile Di Lauro şi Vinella Grassi -, două foste rivale în cadrul Camorrei, mafia napoletană, care s-au unit pentru a forma o alianţă prin care să controleze traficul de droguri în cartierele Scampia şi Secondigliano, conform Agerpres.

Cei arestaţi sunt acuzaţi de apartenenţă la o organizaţie infracţională, trafic de stupefiante, tentativă de omucidere, extorcare de bani, posesie ilegală de arme şi alte fapte, a menţionat poliţia, precizând că alţi patru suspecţi au fost plasaţi sub control judiciar. Între cei arestaţi se numără şi doi ofiţeri din Guardia di Finanza, garda financiară italiană, unul fiind acuzat de tentativă de crimă şi celălalt de trafic de droguri, au mai anunţat autorităţile în cadrul unei conferinţe de presă, după cum a relatat agenţia italiană de presă Ansa.

Presupusul lider al clanului Di Lauro, Marco Di Lauro, în vârstă de 36 de ani, este unul din cei şase infractori cei mai căutaţi de autorităţile italiene, care încearcă să-l captureze din 2005. Cartierul Scampia, cu una din cele mai ridicate rate ale infracţionalităţii, a devenit cunoscut şi pe plan internaţional datorită cărţii-documentar Gomorra a ziaristului şi scriitorului Roberto Saviano (2006), ajunsă bestseller şi ecranizată cu un vast succes internaţional.

Post-ul Peste 20 de arestari in randul clanurilor de mafioti apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Angajații din MAI si MAPN vor protesta sau „închid și pleacă acasă”

$
0
0

Angajații din Ministerul de Interne sunt „mari consumatori de sporuri”, lucrează noaptea, sâmbătă, duminică, iar noua variantă a proiectului Legii salarizării pune plafon la sporuri, ceea ce va însemna că angajații din Ministerul de Interne „închid și pleacă acasă” sau vor protesta, a declarat marți, în Parlament, președintele Sindicatelor din Poliție, Dumitru Coarnă, conform Agerpres.

„Practic, repet, sporurile, noi suntem mari consumatori de sporuri, noi lucrăm noaptea, sâmbătă, duminică, în condiții grele, nouă ne-au pus plafon, nu ne comparăm cu celelalte sisteme. Noi și Sănătatea ne cam asemănăm la această muncă, pe timpul nopții, sâmbătă, duminică sunt unități care nu se închid, ele funcționează în mod continuu, iar atunci, sigur, plafonând și mergând pe aceeași logică, o să închidem și spitale și secții de poliție, de jandarmerie…”, a spus Coarnă.

Acesta a subliniat că această situație ar putea fi determinată de articolul 25, privind limitarea sporurilor, precum și de articolul 37 privind aplicarea legii, în condițiile în care în Senat au fost votate pe ordonator principal de credit, iar în Camera Deputaților pe fiecare ordonator de credit. „E vorba de articolul 25 și articolul 37, care în Senat au fost votate pe ordonator principal de credit, iar acum au revenit pe fiecare ordonator de credit, ceea ce înseamnă că Ministerul de Interne ‘închide și plecăm acasă’. Avem peste 300 de ordonatori de credite, iar pe articolul 37 au eliminat acele disfuncții salariale pe care noi le-am solicitat privind sporul de fidelitate. Mai mult de atât, ei nu stabilesc sistem de referință, cum e corect, decembrie 2022, ci decembrie 2017”, a subliniat Coarnă.

Potrivit acestuia, Ministerul de Interne și al Apărării au circa 800-900 de ordonatori de credite și vor fi unii care nu vor putea acorda acele sporuri. „Au revenit la articolul 25 și merg în logica ordonatorilor de credite din sistem, iar noi, MAI, MAPN, avem foarte mulți ordonatori de credite, aproape de ordinul 800-900 de ordonatori de credite. În momentul în care faci lucrul ăsta, sigur că valoarea financiară scade. Mai mult, vor fi ordonatori de credit care nu vor putea acorda acele sporuri, pentru că sunt plafonate la 30%, strict. În teorie arată bine, dar în practică, atunci când merg în aplicare, nu vor putea fi aplicate, vor fi plafonate și nu vor beneficia de niciun fel de majorare de salariu (…)”, a adăugat liderul sindical, precizând că vor fi afectați negativ de această decizie circa 30-50% dintre angajații din ordinea publică.

Întrebat dacă sindicaliștii vor protesta din nou, Coarnă a spus că „da, categoric da”. „Da, categoric da, ori închidem, ori protestăm. Nu se poate lucra în logica asta. Domnul Solomon (Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru Muncă din Camera deputaților — n. r.) m-a trimis la Ministerul de Finanțe, iar acolo mi-au explicat cum o să scoată aviația și marina. Nu rezolvă problema! Ordonatorul principal trebuie să rămână, clar! Sigur că acolo trebuie să fie excepție de plafon. Vânători de munte, aviație și marină trebuie să îi scoți de acolo, că sunt indemnizații de parașutare, de scafandri, care merg și execută misiuni, militari, aviatori, pentru că sunt zone speciale. Nu oricine poate să execute aceste misiuni și sigur că trebuie și plătit ca atare. În această logică, oamenii aceia nu vor fi plătiți și vom închide și vom pleca. O să coboare doamna Olguța Vasilescu (ministrul Muncii, n.r), împreună cu domnul Solomon, o să coboare amândoi cu parașuta la situații de urgență”, a mai spus Coarnă.

Acesta a mai precizat că la articolul 37 exista o disfuncție salarială, în privința căreia se ajunsese la un acord în Senat, însă și aceea a fost scoasă. „Elementul cheie o să meargă la o majorare raportată la un sistem de referință decembrie 2017, ceea ce înseamnă ilegalitate totală, pentru că legea este neconstituțională și nu acționează retroactiv, așa cum vor ei să facă. Deci, ei trebuie să facă procent pentru decembrie 2022. Așa cum era la Sănătate, așa și la noi, trebuie să dea un procent, 60-65%, să îmi dea o medie ponderată de 28-29, pe fiecare indicator în plată. Dar ei merg tot pe sistemul de referință decembrie 2017, ceea ce înseamnă retroactivitate și disfuncții salariale, practic este o mare păcăleală. Dacă nu schimbă legea, legea este neconstituțională în această formă juridică, cu articolele 25, 37, în opinia mea”, a mai afirmat liderul sindical.

Post-ul Angajații din MAI si MAPN vor protesta sau „închid și pleacă acasă” apare prima dată în Stiri Bistrita - Ziare Bistrita - Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Viewing all 22590 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>